UA / RU
Підтримати ZN.ua

США наклали санкції на компанії за порушення обмеження цін на російcьку нафту

Це не перші санкції і у Мінфіні США обіцяють, що уважно стежать за дотриманням цінового ліміту.

Міністерство фінансів США наклало санкції на три організації, розташовані в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), і один зареєстрований у Ліберії танкер за порушення впровадженого коаліцією західних держав ліміту ціни на російську нафту, пише Reuters.

Міністерство фінансів також заявило, що вжило заходів щодо заборони імпорту певних категорій алмазів, видобутих у Росії. Це є ще одним кроком, спрямованим на те, щоб позбавити Москву доходів після вторгнення в Україну в 2022 році.

У заяві Міністерства фінансів зазначено, що воно наклало санкції на три компанії, що базуються в ОАЕ - Zeenit Supply and Trading, Talassa Shipping та Oil Tankers SCF Mgmt FZCO, а також на зареєстрований у Ліберії нафтовий танкер NS Leader.

Санкції заморожують будь-які американські активи компаній  і загалом забороняють американцям мати з ними справу.

«Сьогоднішні дії проти суден, які порушують ліміт цін на російську нафту, повинні служити постійним попередженням про те, що ми можемо і будемо карати за порушення ліміту», — сказав Браян Нельсон, заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки.

Запроваджений у грудні 2022 року країнами Великої сімки, Європейським Союзом та Австралією ліміт забороняє використання західних морських послуг, таких як страхування, маркірування та транспортування, якщо танкери перевозять російську нафту ціною 60 доларів або вище за барель.

Обмеження є частиною західних санкцій, спрямованих на зменшення спроможності Росії фінансувати війну в Україні, зберігаючи при цьому належне постачання нафтових ринків. Росії довелося інвестувати у тіньовий флот застарілих танкерів і відправляти нафту таким споживачам, як Індія та Китай, набагато далі, ніж традиційним клієнтам у Європі. Представники казначейства кажуть, що ці витрати зменшують доходи Москви, які вона може використати для війни.

З жовтня минулого року Сполучені Штати наклали санкції на близько 27 танкерів за перевезення російської нафти вартістю понад 60 доларів. На виконання ухваленого в грудні рішення G7, з 1 березня забороняється також імпорт непромислових алмазів російського походження вагою 1 карат або більше, ювелірних виробів з діамантами та несортованих діамантів. А з 1 вересня під заборону потрапить імпорт непромислових алмазів, видобутих в Росії, вагою 0,5 карата або більше.

Читайте також: Спроби зменшити доходи РФ за допомогою стелі цін на нафту здебільшого провалилися — Politico

1 грудня минулого року Управління з контролю за іноземними активами  Міністерства фінансів США запровадило санкції проти трьох компаній та заблокувала три їхні танкери, які перевозили російську нафту в порушення встановлених Великою сімкою обмежень граничної ціни у 60 доларів за барель.