UA / RU
Підтримати ZN.ua

США надали Україні третій $ 1 млрд кредитних гарантій

Гроші витратять на "проїдання": спочатку направлять у держбюджет, а звідти - на фінансування субсидій для населення після підняття цін на газ.

Україна нарешті отримала від США черговий $ 1 млрд кредитних гарантій

Україна та США 3 червня підписали угоду про надання чергового третього траншу кредитних гарантій обсягом $ 1 млрд, повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

"Кошти в розмірі $ 1 млрд, які будуть залучені від випуску облігацій під кредитні гарантії США, надійдуть у загальний фонд державного бюджету.

Ці кошти будуть використані на соціальну підтримку найбільш вразливих українців від впливу економічних чинників, у тому числі в результаті приведення тарифів на газ до ринкового рівня", - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Від уряду України угоду підписав міністр фінансів Олександр Данилюк, від уряду США посол США Джеффрі Р.Пайєтт і уповноважений представник місії USAID Джоель Сандефур.

Нинішня домовленість стала вже третьою кредитною гарантією, яку Україна отримала від уряду США. Два попередніх аналогічних транша були отримані в 2014 і 2015-му роках, що дозволило залучити $ 2 млрд на зовнішніх ринках під рекордно низькі ставки (не вище 2%) і направити їх на здійснення програми реформ.

Кредитні гарантії надані на 5 років, термін погашення траншу настає в 2021 році. Кошти виділяються в рамках міжнародної фінансової допомоги, частиною якої є й програма МВФ.

Зазначимо, що Вашингтон оголосив про плани надати Києву допомогу ще на початку 2015 року, однак український уряд не зміг виконати необхідні вимоги.

В кінці січня DT.UA повідомило про те, що США дали українській владі чітко зрозуміти, що надання кредитних гарантій у розмірі $ 1 млрд прив'язують до відставки генерального прокурора Віктора Шокіна.

Шокін був відправлений у відставку з посади генпрокурора 29 березня, а з 12 квітня генпрокурором призначений Юрій Луценко.

Президент Петро Порошенко не раз особисто обговорював тему отримання Україною від США чергового мільярда у розмовах з віце-президентом Джо Байденом.