UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, Китай і Росія створили рейтингове агентство

Нова структура Universal Credit Rating Group була створена трьома компаніями: китайською Dagong, американською Egan-Jones Ratings і російським "Рус-Рейтинг". Сторони мають рівні частки в підприємстві.

Нове міжнародне рейтингове агентство Universal Credit Rating Group, засноване компаніями з Росії, Китаю і США, почало свою роботу 25 червня.

Організація складе конкуренцію трійці провідних рейтингових агентств - Moody's, Standard & Рoor's і Fitch, які неодноразово критикувалися за необ'єктивність при виставленні оцінок і причетність до світової фінансової кризи.

Нова структура Universal Credit Rating Group була створена трьома компаніями: китайською Dagong, американською Egan-Jones Ratings і російським "Рус-Рейтинг". Сторони мають рівні частки в підприємстві, початкові інвестиції якого становлять 9 млн дол. Офіс компанії розташований у Гонконгу.

"Кредитні рейтинги необхідні для світової економіки, і очевидно, що в даний час дана система потребує реформування та впровадження нових підходів", - зазначив глава Universal Credit Rating Group Гуань Дзеньджунг.

Китайське рейтингове агентство Dagong Global Credit Rating оголосило про створення спільного підприємства з російським "Рус-Рейтинг" і американським Egan-Jones Ratings у жовтні 2012 року. Зазначалося, що СП стане повністю незалежною службою складання рейтингів" і буде підходити до цього максимально неупереджено.

Нагадаємо, у лютому 2013 року уряд США подав до суду на міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's, звинувачуючи його в тому, що його дії частково спровокували світову фінансову кризу. Сума позову склала 5 млрд дол. Генеральний прокурор США Ерік Холдер заявив, що його відомство рішуче налаштоване покарати S&P за те, що американська влада вважає навмисним завищенням рейтингів іпотечних облігацій.

У липні 2012 року стало відомо про те, що Міністерство юстиції США і Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) почала розслідування щодо S&P, звинувативши його у порушенні законодавства при присвоєнні рейтингів. У свою чергу компанія McGraw-Hill Companies Inc., яка володіє S&P, повідомила, що ці звинувачення є безпідставними, і корпорація має намір "рішуче і енергійно" захищати законність діяльності підконтрольного їй рейтингового агентства.

Американські регулятори давно пред'являють претензії глобальним рейтинговим агентствам (крім S&P, це Moody's Investors Service і Fitch Ratings), вважаючи, що вони частково спровокували світову фінансову кризу 2008 року, бо невиправдано завищували рейтинги паперів CDO, які отримали широке поширення до кризи.

У листопаді 2011 року Єврокомісія закликала розслідувати діяльність S&P, яке помилково повідомило про зниження кредитного рейтингу Франції. !zn

Читайте також:

Євросоюз посилив правила для рейтингових агентств

Агентство S&P сумнівається у бажанні "непередбачуваного" Януковича проводити реформи

Fitch збирається переглянути суверенний рейтинг США

Міністр фінансів Бельгії закликав допомогти Греції, щоб уникнути ефекту Lehman Brothers