UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і Євросоюз можуть заборонити своїм компаніям нафторозвідку в Росії

Якщо санкції будуть запроваджені, вони торкнуться співпраці з Росією найбільших компаній - таких як Exxon Mobil, Shell та інших.

Санкції, які США і ЄС можуть застосувати у відношенні Росії, передбачають заборону на здійснення західними компаніями нафторозвідки в цій країні. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела в адміністрації США.

"Після того як ЄС застосує заборону на обмін енергетичними технологіями та надання послуг у цій сфері, США також реалізують аналогічні заходи, в тому числі заборонять експорт обладнання для спеціалізованої розвідки, яку Росія не здатна здійснювати самостійно", - йдеться в повідомленні.

Компаніям зі США та ЄС буде заборонено здійснювати пошук нафти в російській Арктиці, на дні морів або в районі сланцевих покладів. Для нафтовидобутку в російській Арктиці це створить критичну ситуацію - частина обладнання для буріння потребує тут постійної заміни, для усунення проблем у нафтовидобутку доводиться привозити іноземних інженерів, геологів і геофізиків.

Наголошується, що "нові санкції не завадять бурінню та видобутку на звичайних наземних родовищах, а також перебувають на мілководді біля берегів внутрішніх морів, на деяких з них нафту добувають протягом десятиліть". За інформацією Bloomberg, санкції націлені на "запаси, які не планується розробляти з тим, щоб постачати нафту на глобальні ринки в найближчі 5 - 10 років".

В агентстві відзначають, що якщо санкції будуть прийняті, вони торкнуться співпраці з Росією найбільших компаній - таких як Exxon Mobil, BP, Shell, Total SA, Statoil ASA.

Нагадаємо, 10 вересня послам Європейського Союзу не вдалося прийняти рішення про введення нових санкцій проти Росії через її участь у війні в Україні. Міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні заявила, що деяким країнам (Італії, Австрії, Фінляндії) потрібен час, щоб ухвалити рішення. !zn