UA / RU
Підтримати ZN.ua

США глобально змінює механізми боротьби з відмиванням грошей і корупцією

Штати мають намір зібрати найповнішу фінансову інформацію в світі.

У грудні США прийняли ряд законодавчих змін у сфері боротьби з відмиванням грошей і шахрайством. Їх вплив пошириться далеко за межі штатів.

По-перше, тепер Сполучені Штати можуть вимагати від банку іншої країни, що має кореспондентський рахунок в банку США, будь-яку інформацію про його клієнта, що підозрюється американським Мінфіном або Мін'юстом у відмиванні грошей, шахрайстві або іншій злочинній діяльності.

По-друге, банки США повинні переглянути свої підходи до оцінки ризиків співпраці з деякими клієнтами, і регулярно готувати звіти про підозрілу на їх погляд діяльності, в тому числі і іноземних банків-контрагентів.

По-третє, Казначейство США зобов'язали створити нові стандарти для систем моніторингу трансакцій і оцінок ризиків з використанням машинного навчання; розширити нормативи щодо каналів відмивання грошей; врахувати всі можливі варіанти шахрайства з використанням криптовалют, антикваріату або інших цінностей, які замінюють гроші.

По-четверте, в законодавстві посилили відповідальність високопоставлених іноземних політиків, членів їх сімей або близьких соратників за приховування, фальсифікацію або перекручення фінансової інформації, що стосується їхніх активів дорожче мільйона доларів.

Основні цілі всіх цих починань: збір та систематизація найбільш повної фінансової інформації, створення системи оцінки і прогнозування ризиків, максимально швидкий обмін даними між фінансовим сектором і правоохоронцями.

Детальніше читайте в тексті Юлії Самаєвої, редактора відділу економіки ZN.UA - «Хана, братва!»