UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживчі ціни на продукти: чи зросли вони влітку

Роз'яснення дав експерт.

В Україні у липні цього року знизилися споживчі ціни на продукти на 2,1% порівняно з попереднім місяцем, тоді як ще в червні вони зросли на 0,1% проти травня. Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше з серпня 2021 року.

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко прокоментував індекси цін у липні 2023 року, які оприлюднила Державною службою статистики України.

Читайте також: Сезон кавунів: ціни стали нижчими, ніж торік

Експерт підкреслив, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти відбулося переважно шляхом падіння їх рівня на:

За словами Лупенка, збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7 %).

«Також у червні зменшення змінилося зростанням цін на сири (+0,3 % проти -0,5 % до травня), масло (+0,3 % проти -0,1%), молоко (+0,2 % проти -0,5 %). Також відновилося зростання цін на цукор: +1,2 % проти нульового приросту у червні», – йдеться у повідомленні.

Науковці Інституту аграрної економіки зазначили, що липень виправдав їх очікування щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, в першу чергу овочів.

Лупенко додав, що підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені харчові продукти та продукти тваринництва. Це сталося у зв’язку зі подорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже у серпні.

В Україні ціни на деякі продукти зростають. Зокрема, відсотків на 20 може подорожчати звичайний рис. І це за умови, що споживач не побіжить із торбою до магазину запасатися ним. Лише в цьому разі залишається шанс, що світова паніка таки омине Україну. Детальніше про це читайте у матеріалі експертки у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариси Гук «Ціни: був рис звичайний, стане басматі?» на ZN.UA.