UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживчі настрої українців погіршилися, незважаючи на "правильний економічний курс" уряду

Українці не поспішають робити великі покупки - споживчі настрої продовжують коливатися на низьких рівнях, незмінних вже протягом року.

Споживчі настрої українців, після погіршення у травні на 3,2 пункту, в червні погіршилися на 0,5 пункту - до 82,7, свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

"Очікування хорошого урожаю, падіння ВВП і погіршення ситуації в державному бюджеті різноспрямовано впливають на споживчі настрої, які продовжують коливатися у вузькому діапазоні, незмінному вже протягом року", - коментують підсумки дослідження фахівці.

"На тлі падіння інфляційних очікувань до рекордно низького за останні три роки рівня істотно зменшилася і оцінка доцільності великих покупок. При цьому вперше з січня незначно зросли девальваційні очікування", - відзначають експерти компанії.

Зокрема, згідно з дослідженням, індекс доцільності робити великі покупки продовжив своє стрімке падіння: у червні його значення склало 77,3, що на 6,1
пункту гірше травневого.

Разом з тим на початку літа покращилися очікування українців щодо динаміки безробіття (відповідний індекс склав 129,3, зменшившись на 6,9 пункту порівняно з травнем).

"Гарні погодні умови для сільського господарства створили передумови для сезонного зменшення очікувань безробіття і більшого оптимізму щодо розвитку економіки найближчого року. Водночас очікування щодо зміни особистого добробуту дещо погіршилися", - наголошується в прес-релізі.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначається на підставі вибіркового обстеження домашніх господарств країни, в ході якого опитуються 1 тис. осіб у віці від 15 до 59 років. !zn

Читайте також:

Арбузов розповів про зниження на 25,6% вартості основного набору овочів і фруктів

Держстат повідомив про відсутність інфляції

Азаров нагадав, що економіка - це не "абстрактні цифри", і розповів про "покращення" за півроку