UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживання газу в Україні на початку грудня у межах норми

У дні 1 та 2 грудня споживання газу в Україні - у межах передбачених норм температурного графіка і контракту "Нафтогазу" з "Газпромом".

За інформацією джерел ZN.UA у НАК "Нафтогаз України", у неділю, 1 грудня, і у понеділок, 2 грудня (згідно зі статистичними і прогнозними температурними графіками), добове споживання газу в Україні становить близько 200 млн куб. м.

Зі спожитого в Україні щодобового обсягу газу у 200 млн куб м, 140 млн куб. м становить імпортний газ, що постачають згідно з контрактом між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", ще 60 млн кубометрів - газ, який видобувають в Україні.

Обсяг споживання природного газу в Україні в даний час відповідає температурному режиму газотранспортної системи (ГТС), і не впливає на поставки транзитного російського газу через територію України.

У разі зниження температури зовнішнього середовища і, відповідно, збільшення споживання т.зв. трубопровідного природного газу, причому не тільки в Україні, необхідний обсяг газу буде взято з підземних сховищ газу (ПСГ) "Укртрансгазу". Відзначимо, що безпосередньо технічна угода між НАКом і "Газпромом" передбачає добові зміни обсягів як подання (не більше +/-6%), так і відбору газу ПСГ залежно від коливань температури.

Як раніше повідомляло ZN.UA, станом на 20 листопада 2013 року у ПСГ було близько 17 млрд куб. м газу. При цьому відбір "підземного" газу з підземних сховищ з початку сезону був аналогічним щодо об'єму за такий самий період минулого сезону. З цього обсягу НАК "Нафтогазу Україна" належить близько 8,2 млрд куб. м газу, фірташевському Osthem - 5,2 млрд куб. м газу. !zn