UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сполучені Штати планують вивести Росію з ринку ядерного палива

Попит на атомну енергію зростає, але Москву слід виключити з ланцюгів постачання.

Ядерна промисловість США зобов’язалася припинити залежність від послуг Росії зі збагачення та конверсії палива. І хоча поступова відмова триватиме роки, Конгрес обмірковує законодавство про заборону імпорту з «Росатома» та його дочірньої структури «Тенексу», пише FT.

Читайте також: Як можна бути задоволеними санкціями проти Росії, якщо вони навіть не блокують виробництво ракет? – Зеленський

Російська війна збіглася зі зростанням попиту на атомну енергію як альтернативу викопному паливу. Кліматична команда президента США Джо Байдена назвала це ключовою технологією, яка може допомогти світу досягти цілей Паризької угоди. Минулого місяця Вашингтон приєднався до 21 країни, включаючи Велику Британію, Францію та Японію, які взяли на себе зобов’язання потроїти ядерні потужності до 2050 року.

Плани США щодо внутрішньої промисловості залучили підтримку з боку Франції, Канади, Японії та Великобританії, які разом пообіцяли виділити 4,2 мільярда доларів на збільшення потужностей зі збагачення та переробки у всьому світі. Вони планують побудувати нові ядерні реактори та вивчають можливість розгортання малих модульних реакторів (SMR), які, на думку прихильників, є безпечнішими та ефективнішими, ніж існуючі технології. Приватні інвестори, зокрема Білл Гейтс і виконавчий директор OpenAI Сем Альтман, підтримують стартапи , що розробляють SMR.

Раніше ми писали про те, що у Європейському Союзі почалися дискусії щодо нового пакету санкцій проти Росії, який прагнуть затвердити до 24 лютого — другої річниці початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

А на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції встановили чотири нові мобільні дизельні котли для генерації додаткової пари, яка необхідна для виконання різних функцій ядерної безпеки. Присутня на ЗАЕС команда експертів МАГАТЕ спостерігала за монтажними роботами під час обходу минулої неділі, і згодом була проінформована, що нові котли будуть готові найближчим часом.