UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співвідношення держборгу до ВВП України впало до критичного рівня

Ключовими джерелами фінансування залишаються запозичення.

За підсумками першого кварталу 2019 року співвідношення державного боргу України до ВВП зменшилась до 59%. На показник вплинули виплати за держборгом і уповільнення зростання ВВП. Про це повідомляє Національний банк в інфляційному звіт.

Ключовим джерелом фінансування дефіциту залишилися запозичення на внутрішньому ринку - як у національній, так і в іноземній валюті.

Уряд активно залучав боргові ресурси. Зокрема, отримані кошти від дорозміщення ОВДП і позику під гарантії Світового банку.

"Це, по-перше, пов'язано з щільним графіком погашення боргу, а по-друге, з потребою у фінансуванні дефіциту, враховуючи незначні надходження від приватизації", - йдеться у звіті.

"Незважаючи на такі залучення, державний і гарантований державою борг в цілому зменшився на 1% з початку року - до 2,147 трлн грн станом на кінець березня 2019 року. Це обумовлено виплатами гарантованих боргів, зокрема перед МВФ. Додатковим фактором було незначне зміцнення гривні", - йдеться в звіті.

Раніше повідомлялося, що, згідно інфляційного звіту, зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у першому кварталі 2019 року порівняно з тим же періодом минулого року сповільнилося до 2,4%.

Нагадаємо, що сукупний державний і гарантований державою борг України за підсумками березня 2019 року збільшився в доларовому еквіваленті на 540 млн. доларів – до 78,78 млрд. доларів.