UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співпраця з вугільними підприємствами - це питання соціальної відповідальності, а не фінансів – в.о. директора “Центренерго” Корчинський

На сьогодні у Центренерго бракує обігових коштів.

Центренерго буде купляти вугілля газової групи виключно на українських шахтах, тим самим підтримуючи українських шахтарів і виконуючи соціальну функцію. Проте стратегічне питання функціонування вугледобувної галузі та ціноутворення на електроенергії має бути вирішено урядовцями для знаходження балансу між фінансовою та соціальною складовими в інтересах усіх гравців енергетичного ринку.

Про це заявив в.о. директора “Центренерго” Олександр Корчинський у авторському матеріалі на для “НВ Бізнес”.

“Співпраця з державними вугільними підприємствами — це питання соціальної відповідальності, а не фінансів. І Центренерго готова реалізовувати державну політику у цьому напрямі, беручи на себе зобов’язання перед працівниками галузі. Але факт у тому, що виконувати подібну місію неможливо без економічних втрат.

На сьогодні у Центренерго бракує обігових коштів. Головна причина — суттєве падіння цін на електроенергію. В середньому за цей місяць ринкова ціна на електроенергію була на чверть меншою за собівартість її виробництва з вугілля державних шахт, що закуповується за 1950 грн за 1 тонну”, - зазначив Корчинський.

Зазначається, що з 10 липня 2020 року також вступив у дію оперативний контракт між ПАТ "Центренерго" та компанією ДТЕК на постачання 300 тис. тонн вугілля. Строк дії контракту складає два місяці, після чого він буде переглянутий у разі невідповідності інтересам “Центренерго”.

“Центренерго купує та продовжить купувати вугілля газової групи виключно на українських шахтах — це принципове і незмінне рішення, що відповідає інтересам держави. Ми єдині підтримуємо економіку українських шахт, і натомість вимагаємо справедливого ціноутворення на вугілля. Це наша позиція”, - пише Корчинський.

Він підкреслив, що “Центренерго” виступає проти використання формули “Роттердам плюс” при визначенні ціни вугілля. Коефіцієнт «плюс» має враховувати реальні транспортні витрати від української шахти до української ТЕС, а не включати в себе віртуальний фрахт із Нідерландів, вважають у “Центренерго”.

Нагадаємо, до складу “Центренерго” входять Трипільська, Вуглегірська та Зміївська ТЕС. Компанія знаходиться в управлінні Фонду державного майна і входить до переліку об'єктів великої приватизації.