UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співпраця з МВФ: є структурні маяки, які не будуть виконані – депутат

Як мінімум, буде перенесено термін виконання.

Існує велика вірогідність, що не всі структурні маркери програми співпраці з МВФ виконає Україна, як мінімум, у визначений термін. Про це заявив заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВР Ярослав Железняк.

«На наступний перегляд у жовтні програми МВФ ми вже маємо: один тупий кидок; дуже ймовірно зірвемо строки по 3-м пунктам; скоріш за все взагалі один пункт не виконаємо», - написав він в соцмережах.

Перш за все, під великим питанням запуск закону №8401 про скасування 2% єдиного податку та повернення документальних перевірок та контролю РР.

«Всі адекватно розуміли що на початок липня запустити вже закон це буде дуже стресово для бізнесу, попросили ще місяць (1 серпні)… З подачі ОП пункт по №8401 ми порушили. Ми точно тут зробили тупий кидок партнерів… вже в жовтні це прилетить нам бумерангом по голові. Відповідно показали, що підпис тих 4-х від нас поважних осіб можна порушити буквально через тиждень», - зазначив він.

Наступний пункт - підпорядкування Оператор ГТС до Міненерго та новий статут (кінець липня).

«Точно не встигнемо. Наш закон в Раді, але навіть перше читання не пройшов. Міненерго довго соплі жували, а потім вирішили бути найбільш хитрими і подали закон, який не погодили в Energy Community. Провадили його і зараз чекають наш», - впевнений депутат.

Відносно повернення декларування (кінець липня), то, за його словами, наразі навіть тексту немає, «тому точно не буде вчасно».

«Більш того, там йде ще дискусія в якому вигляді повертати. І поки виглядає так, що без спрощення декларування («бенчмарк» 17-ий меморандуму, кінець жовтня) зала повернення декларацій не пропустить. Тобто строк буде порушено», - додав він.

Останнім пунктом він назвав фінмониторинг. Повернення пожиттєвого PEPства (кінець вересня).

«Є закон №9269, навіть ми його Комітетом схвалили….але в залі я йому даю «0,0001%» шансів. Виглядає так, що якщо внести закон про легалізацію канабісу, цивільного партнерства та порно одночасно, то у цієї ініціативи шансів буде більше ніж у №9269 в такому вигляді», - вважаї він.

Читайте також: Україна отримала новий транш від МВФ за програмою розширеного фінансування

Україна отримала другий транш від МВФ. Однак реалізація структурних маяків виглядає не так оптимістично. Про це пише Вячеслав Курило, аналітик політики і даних Інституту аналітики та адвокації, у своєму матеріалі для ZN.UA - "Співпрацю з МВФ ледь почали, а вже ризикуємо проштрафитися".