UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спека в Європі та США може спровокувати масові збої в роботі НПЗ

Про імовірність збоїв попереджають виробники в різних країнах.

Через спеку нафтопереробні заводи Європи та США можуть зменшити виробництво пального. Адже заводи мають дотримуватися певного температурного режиму. Про це передає enkorr з посиланням на Bloomberg.  

Видання нагадало, що за оцінками Macquarie Group в 2023 року на європейських заводах збій через спеку досяг близько 1 млн барелів на день. Це на 10% менше від обсягу, що зазвичай переробляють заводи.

Про те, що температура, яка вища за сезонну норму, ускладнює виробництво вже заявляли нафтопереробники Швеції. Іспанська Repsol SA також повідомила про те, що деякі її нафтопереробні заводи можуть мати обмеження виробництва.

Orlen повідомила, що нафтопереробні заводи в Гданську та Плоцьку працюватимуть у звичайному режимі за температури приблизно -25°С до +36°С. Щоб справлятися зі спекою, компанія планує встановити так звані чиллери для покращення охолодження.

Щодо США, то регіони Східного узбережжя та Середнього Заходу можуть постраждати найбільше. Адже процеси там спроєктовані для боротьби із зимовим холодом, а не з літньою спекою.

Читайте також: Ціни на АЗС: гравці ринку прогнозують подорожчання

Нафтопереробні заводи на Близькому Сході, як правило, краще справляються з екстремальною спекою, ніж заводи в Європі, оскільки вони створені для цього. Зокрема, вони налаштовані на роботу при вищому робочому тиску. Це означає, що вони можуть ефективно працювати за вищих температур навколишнього середовища.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), доходи Росії від експорту нафти впали до найнижчого рівня з лютого на тлі дещо менших обсягів поставок.