UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальні виплати: кому слід звернутися за їх продовженням

Деяким категоріям громадян виплати продовжили автоматично.

Незважаючи на війну та складну економічну ситуацію, українці з найбільш вразливих категорій населення продовжують отримати соціальні виплати.

Читайте також: Соціальний захист: хто може отримати статус багатодітної сім'ї

В Міністерстві соціальної політики України нагадали, які з них продовжені автоматично, а в яких випадках треба звертатися до органів соцзахисту.

З 1 січня 2023 року деякі соціальні виплати автоматично продовжено на весь період дії воєнного стану  плюс один місяць після його завершення .

У першу чергу виплати продовжені:

Також для працездатних осіб, які вимушено не працюють через догляд  за особою з інвалідністю I групи або особою, яка досягла 80-річного віку – до 31 грудня 2023 року діє перехідний механізм виплати раніше призначених щомісячних компенсацій. Допомога на проживання ВПО теж продовжена автоматично без необхідності подачі будь-яких документів.

Водночас, в окремих випадках отримувачам допомог необхідно звернутися до органів соцзахисту, щоб підтвердити своє право на подальше отримання допомоги. Зокрема, мова йде про:

 Звертатись за продовженням отримання виплат малозабезпеченим, одиноким та особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не набули права на пенсію, не потрібно, якщо отримувач таких допомог живе на тимчасово окупованій території або територіях проведення активних бойових дій. У цих випадках продовження також відбувається автоматично без звернення.

Нагадаємо, як отримати виплати малозабезпеченим сім'ям та які документи для цього потрібні.