UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальні виплати: деяким категоріям громадян пенсії призначатимуть автоматично

Верховна Рада ухвалила відповідний закон.

Через військове вторгнення Росії багато українців опинились на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Часто у них немає можливості звернутися за призначенням пенсії до органів Пенсійного фонду України. Тепер українським громадянам, які знаходяться на ТОТ, пенсії призначатимуть автоматично.

Читайте також: Пенсії в Україні: що зміниться для пенсіонерів з 1 квітня

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії» (законопроект №8198), повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Українці, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, з об'єктивних причин не можуть звернутись до органів Пенсійного фонду України за обчисленням та виплатою пенсій по досягненню пенсійного віку, оскільки ці органи там не працюють.

Крім того, через російську військову агресію громадяни, що знаходяться на відповідних територіях, не встигають вчасно звернутися за належною їх пенсією.

Тому Верховна Рада України прийняла закон, який передбачає, що тимчасово, у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування пенсія призначається незалежно від дати звернення.

Відповідно до нього пенсія призначатиметься:

Норми закону розповсюджуються також на громадян, які проживали на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де велися бойові дії та покинули їх.

Як цьогорічна індексація вплинула на розміри пенсії, кому  і на скільки підвищили виплати, та хто може вийти на пенсію цього року, читайте в матеріалі Тетяни Кириленко «Пенсія-2023: кому саме, як і скільки» на ZN.UA.