UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальні стипендії: хто їх може отримати у 2023 році

Їх виплачують окремим категоріям студентів.

Українські студенти мають право на отримання стипендії від держави. Крім того, є соціальні стипендії, які можуть отримувати лише певні категорії.

Читайте також: Українські студенти у Польщі: як потрапити на оплачуване стажування

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто може на них претендувати та який їх розмір у 2023 році.

Розмір соціальних стипендій в 2023 році

В Україні існує також соціальна стипендія Верховної Ради, яку виплачують у більшому розмірі.

Хто має право на отримання соціальної стипендії Верховної Ради

Студенти (курсанти) закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за державним замовленням за денною формою здобуття освіти, з числа:

 Як отримати соціальну стипендію Верховної Ради

Відбір кандидатів на призначення соціальних стипендій Верховної Ради проводиться педагогічними або вченими радами закладів фахової передвищої та вищої освіти за місцем навчання з числа осіб, які мають право на отримання такої стипендії.

При цьому, перевага надається студентам, які за результатами літнього семестрового контролю займають вищі позиції в рейтингу успішності.

Таким чином, соціальні стипендії Верховної Ради можуть отримати студенти, які за результатами навчального семестру:

Соціальні стипендії Верховної Ради виплачуються додатково до:

 У 2023 році сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) до 3760 грн не оподатковується. Однак сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) податком на доходи фізичних осіб (18%) та військовим збором (1,5%).

Наприклад, якщо студент отримує соціальну стипендію 6 375 грн, то сума, яка підлягає оподаткування становить 2 615 грн. Відтак, розмір податків, яким буде стягнути із стипендії 509,93 грн (18% ПДФО та 1,5% військового збору), а студент отримає «на руки» 5 865,07 грн.

Cтуденти з ТОТ та переселенці, зможуть продовжувати навчання за кошти держави. Нагадаємо, які документи для цього потрібні та хто зі студентів може перевестися з контракту на бюджет.