UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальна стипендія: чи можуть позбавити її у випадку працевлаштування

Відповідь дали юристи.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Студенти, які належать до особливо вразливих категорій населення, таких як діти-сироти, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю та інші, мають право на соціальну стипендію. Водночас необхідно пам’ятати, що право на отримання соціальної стипендії не є абсолютним: студент повинен відповідати низці вимог для її отримання.

Читайте також: Студентам низки спеціальностей замість стипендії будуть виплачувати мінімальну зарплату

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи втратить соціальну стипендію студент, який навчається на бюджеті на денній формі навчання в інституті, якщо офіційно влаштується на роботу.

Відповідно до постанови Кабміну від 28 грудня 2016 р. №1045 для отримання соціальної стипендії особам, які навчаються у закладі фахової передвищої, вищої освіти на момент звернення за стипендією необхідно відповідати таким умовам:

Для виплати соціальної стипендії не має значення, чи працює такий студент, чи ні.

Студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором.

Виняток:

Такі студенти мають право отримувати обидві стипендії одразу.

Соціальна стипендія виплачується щомісяця починаючи з 1 числа місяця її призначення. У разі коли студент (курсант):

Деякі громадяни, зокрема учасники бойових дій (УБД) та військові, які здобувають освіту, можуть отримати соціальну стипендію. Нагадаємо, який розмір такої стипендії.