UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Гаазі розпочне роботу Міжнародний реєстр збитків: скільки заяв подадуть українці

Заяви можна подавати через «Дію».

Сьогодні у Гаазі розпочне роботу Міжнародний реєстр збитків, куди зможуть звернутися із заявою всі українці, які постраждали від російської агресії. Таку заяву зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Телеграм.

Читайте також: Росія "привітала" Малюка з днем СБУ заочним арештом. Той нагадав про Гаагу

«Насамперед запускаємо фіксацію пошкодженого чи зруйнованого житла. Заяви подаватимуться через «Дію», все максимально цифровізовано та зручно. Загалом очікуємо до 8 млн заяв від усіх, кого так чи інакше торкнулася війна», - повідомив він.

Читайте також: США виділили 1 мільйон доларів на підтримку Міжнародного центру в Гаазі, який займається воєнними злочинами РФ

За словами очільника уряду, лише в сегменті житла до Реєстру надійде від 300 до 600 тис. заяв від постраждалих.

Раніше ми писали про те, що 2 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відвідає з Гаагу у Нідерландах, де візьме участь у конференції «Відновлення справедливості для України» та проведе низку двосторонніх зустрічей щодо створення спецтрибуналу для російських окупантів. Зокрема, він має намір обговорити українську «Формулу миру», а також результати документування та розслідування злочинів, які вчинили російські військовослужбовці в Україні.