UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні Стокгольмський арбітраж визначиться, хто кому платить

Від рішення арбітражу залежить ситуація з розрахунками НАК "Нафтогаз України" за газ.

Сьогодні Стокгольмський арбітраж оголосить рішення у справі транзитного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України", зокрема визначить ситуацію з "живими" коштами НАКу для розрахунку за газ, повідомляє "Укрінформ" з посиланням на головного комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка.

"Буде рішення Стокгольма, і ми подивимося, хто, що і кому платить. Якщо платять нам - це одна ситуація, якщо платимо ми - то інша ситуація", - зазначив Вітренко.

За його словами, від цього рішення буде залежати ситуація з "живими" коштами "Нафтогазу". Стокгольмський арбітраж, швидше за все, оголосить своє рішення в обід.

"Зазвичай це відбувається в обід, але подивимося", - прокоментував комерційний директор "Нафтогазу".

Читайте також: "Нафтогаз" засекретив рішення Стокгольмського арбітражу по суперечці з "Газпромом"

У листопаді 2017 р. Стокгольмський арбітраж переніс граничні терміни прийняття рішень по справах між "Нафтогазом" і "Газпромом" на кінець грудня 2017 р. і кінець лютого 2018 р. через те, що російська компанія подала апеляцію на окреме рішення арбітражу про контракт на постачання газу.

"Нафтогаз" судився з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: з транзиту російського газу в ЄС по території України та купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня "Нафтогаз" повідомив про перемогу над "Газпромом" у справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної у контракт ціни "Нафтогаз" заощадив 1,8 млрд доларів.

31 травня "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".