UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словенія надала гроші на гуманітарне розмінування України

Гроші отримають дві державні служби для проведення робіт з розмінування.

Україна отримає від Словенії 1,5 мільйона євро на гуманітарне розмінування. Кошти будуть надані цього року на безповоротній основі. Про це домовилися в Любляні посол України в Словенії Андрій Таран та віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних та європейських справ Словенії Таня Файон, повідомляє урядовий портал.

Читайте також: «Найгірше для сапера — втратити страх і піддатися азарту»

"Півтора мільйона євро від народу Словенії допоможуть забезпечити саперів, Державну службу України з надзвичайних ситуацій та Державну спеціальну службу транспорту необхідним індивідуальним захистом, обладнанням та технікою для розмінування. Ці кошти допоможуть пришвидшити очищення території нашої країни від вибухівки та збережуть життя й здоров’я багатьох українців", - зазначила перший віце-прем’єр-міністр - міністерка економіки України Юлія Свириденко, котра взяла участь у переговорах онлайн.

Вона висловила подяку послу Словенії в Україні Матеї Превольшек за участь у галузевій робочій групі з координації зусиль донорів. Як підкреслила Юлія Свириденко, Україна прагне у тісній співпраці та діалозі з партнерами розробити довготермінові рішення та започаткувати проєкти, які закладуть основу для тривалого співробітництва в цій сфері.

Сьогодні Україна є найзамінованішою країною світу. Потенційно небезпечною вважається понад чверть території нашої держави – близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Уряд України ставить собі за мету повернути в господарську експлуатацію протягом десяти років 80% цих територій.

Раніше Сили оборони України отримали партію розвідувальних дронів від словенського виробника безпілотників C-Astral. Мова про тактичний розвідувальний БПЛА, відомий як Bramor C4EYE. Він розрахований на виявлення бронетехніки, систем ППО, скупчень піхоти та інших ворожих сил.