UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скільки триватимуть відключення електроенергії й коли припиняться аварійні - відповідь глави Укренерго

В Укренерго назвали причину нинішньої ситуації.

На поточному тижні в Україні не планується аварійних відключень електроенергії, за умови відсутності нових пошкоджень, але ще щонайменше тиждень планові відключення триватимуть у тому ж режимі, що й був. Про це повідомив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі національного телемарафону.

"Ми плануємо з урахуванням тих досягнень і тих ремонтів, які нам вдалося завершити (на тижні, що минув, - ред.), що графіки відключень у семи регіонах і місті Києві на поточному тижні будуть плановими, звичайно з урахуванням оперативної ситуації і за умови відсутності таких великих, масштабних подальших руйнувань", - зазначив він.

"Ми говоримо про плановість", - підкреслив Кудрицький.

Таким чином, планові відключення у нинішньому вигляді ще щонайменше тиждень триватимуть у Києві, Київській, Житомирській, Черкаській, Полтавській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Водночас, не уникнути планових відключень і надалі. Проте планується мінімізувати їх настільки, наскільки дозволяють пошкодження електромережі.

"Про усунення всіх пошкоджень, а ми говоримо про майже 900 ракет і дронів, які були випущені енергооб'єктами, поки не доводиться. Будемо працювати над тим, щоб в Північному та Центральному регіоні продовжити відновлення мережі, як і по всій Україні, для того, щоб ці графіки мало того, щоб були плановими, так ще й були б мінімальними", - наголосив глава "Укренерго".

За словами Кудрицького, минулого тижня російські окупанти серйозно пошкодили один із ключових енергооб'єктів, що вплинуло на живлення в указаних регіонах.

"Київський та Харківський енерговузол – це великі регіони споживання електроенергії, куди передається електроенергія з тих регіонів, де вона зараз виробляється. Але мережа у цих областях зазнала дуже тяжких ушкоджень і вона поступово відновлюється силами Укренерго та інших енергетичних компаній. Таких масштабних пошкоджень, які з 10 жовтня отримала українська енергетика, не зазнавала жодна енергосистема. Тому говорити про їхнє повне усунення поки не доводиться", — пояснив він.

Нагадаємо, блекаут в українській енергетиці малоймовірний, і багато в чому тому, що енергосистема будувалася в СРСР з урахуванням ймовірних масованих атак.

Водночас, українців хвилюють не стільки самі відключення електроенергії, скільки непрозоро складені графіки, які часто виглядають несправедливими.