UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скільки коштів отримали енергетики на проєкти відновлення від Європейського банку реконструкції та розвитку

Ймовірно, в Україні бракує ефективних проєктів для реалізації за гроші іноземних інвесторів.

Європейський банк реконструкції та розвитку від початку повномасштабного вторгнення Росії надав 1,3 млрд євро на підтримку енергосектору України. Таку заяву зробив міністр фінансів України Сергій Марченко під час пленарної сесії Ради керуючих та інвестиційній панелі ЄБРР, пише "БізнесЦензор".

Читайте також: Посилення бойових дій збільшує загрозу для економіки України — ЄБРР

"Із початку повномасштабного вторгнення допомога Банку сягнула майже 4 млрд євро. Завдяки мобілізованим ресурсам нам вдалося забезпечити фінансування критично важливих видатків у енергосекторі та стабільність роботи системи передачі електроенергії", – сказав Сергій Марченко.

Читайте також: В ЄБРР повідомили, коли відновляться інвестиції в Україну та чому не працюють антиросійські санкції

За чинними проєктами ЄБРР з підтримки ліквідності та стійкості ключових суб'єктів (НЕК "Укренерго", НАК "Нафтогаз України", АТ "Укрзалізниця"), загальний обсяг виділеного фінансування становить до 1,3 млрд євро.

Читайте також: ЄБРР вважає приватний сектор основою відновлення України

На стадії реалізації в державному секторі знаходиться 10 спільних проєктів загальним обсягом позик 2,1 млрд євро.

Цьогоріч у рамках проєктів, що реалізуються, вибірка склала понад 150 млн євро.

Раніше повідомлялося, що Європейський банк реконструкції та розвитку планує інвестувати в Україну до 10 млрд євро упродовж наступних п’яти років. Згодом стало відомо, що Євросоюз виділяє 121 млн євро на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні.

За спільною оцінкою уряду України, Світового банку, Європейської комісії та ООН (RDNA3), завдана Україні шкода в період з 24.02.2022 по 31.12.2023 становить 153 млрд дол. США, а потреби у відновленні довоєнної нормальності — 486 млрд. Більше про це читайте в статті кандидата економічних наук Івана Богдана "Економічне падіння та відновлення України" на сайті ZN.UA.