UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скільки грошей витратив Нацбанк на порятунок гривні минулого року: як це компенсувати

Міжнародні донори порадили Україні підтримувати міжнародні резерви, уникаючи зниження їхнього рівня. 

Обсяг чистих інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти з метою компенсації структурного дефіциту валюти та збалансування ринку за 11 місяців 2023 року становив 25 млрд доларів. Такі дані навів академік НАН України, ексголова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Читайте також: Як Україні вдалося уникнути друку гривні для фінансування бюджетних дірок: названо інструмент

За його даними, чистий попит на готівкову валюту за 11 місяців 2023 року становив 2,5 млрд доларів.

Читайте також: Бюджет-2023 виконано з великим дефіцитом: як вдалося перекрити цю діру

Станом на 1 грудня 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 38,8 млрд доларів. У листопаді вони знизилися на 0,5%, зважаючи на переважання обсягу інтервенцій НБУ для підтримки курсової стійкості та боргових виплат над обсягом надходжень від міжнародних партнерів.

В Нацбанку заявили про план Б, який готові привести в дію вразі, якщо Захід не дасть нам грошей у необхідних обсягах.

Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко з Європейської солідарності заявив, що на засіданні комітету з нацбезпеки ВР озвучили інформацію щодо дефіциту бюджету Міноборони на 2024 рік в розмірі 430 млрд грн (36%) тільки за статтею видатків "грошове забезпечення". Голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев, представник Слуги народу, назвав це "фейком хайпожерів".

А докладно про гроші в державному бюджеті України читайте в статті Віктора Конева «Ризики зовнішньої підтримки – ключові для економіки цього року» на сайті ZN.UA.