UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скандал у Німеччині: соратниця Шольца просувала "Північний потік-2" за гроші Кремля

Оприлюднено сотні електронних листів та документів, які доводять роботу на Кремль соратниці Шольца за часів Ангели Меркель. 

У федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія, яку очолює соціал-демократка Мануела Швезіг, і де розпочинається газопровід "Північний потік-2", у 2021 році був заснований начебто екологічний фонд, який насправді фінансував "Газпром", і який лобіював інтереси російського газового монополіста. Про це повідомляють німецьке видання Welt та британське видання The Times.

Видання Welt отримало інформацію, зокрема копії документів про співпрацю німецького регіону, який очолює Швезіг, із компанією "Газпром".

Так, ЗМІ виявили, що заснований у 2021 році фонд лише формально боровся з кліматичними змінами.

Насправді цей фонд фінансувала російська державна компанія "Газпром", і саме інтереси цієї компанії фонд лобіював на федеральному та загальноєвропейському рівнях.

Як вказує видання, ця обставина важлива, оскільки саме на території Мекленбургу, у громаді Лубмін, розпочинається газопровід "Північний потік-2", який, за часів правління Ангели Меркель, Росія використовувала як інструмент геополітичного шантажу та тиску на Євросоюз.

При цьому, як наголошує Welt, дотепер і Меркель, і Шольц, соратницею якого є Мануела Швезіг, завжди заперечували свою поінформованість або причетність до указаних подій.

Водночас видання The Times прямою мовою звинувачує Мануелу Швезіг в тому, що вона "вступила в змову з росіянами на газопроводі".

"Регіональна лідерка Німеччини вступила у змову з "Газпромом", російською державною енергетичною компанією, щоб просувати газопровід "Північний потік-2", перш ніж він був скасований, свідчать документи", - пише видання.

"47-річну Швезіг звинувачують у створенні екологічного фонду, який був таємно розроблений для лобіювання підтримуваного Росією газопроводу, відхилення його від критики і обходу санкцій США", - додає також видання.

The Times посилається на сотні електронних листів та документів, які були оприлюднені відповідно до Закону про екологічну інформацію, і які свідчать, що соратниця Шольца дуже тісно співпрацював з Nord Stream 2 AG, компанією, що стоїть за проєктом газопроводу "Північний потік-2".

Нагадаємо, в період, який описують указані видання, Меркель розвинула неабияку політичну активність з підтримки російського газопроводу. Попри відчайдушні спроби України звернути увагу на небезпеку указаного проєкту, саме Меркель була двигуном просування цього проєкту на міжнародній арені. Вона також неодноразово публічно контактувала з цього питання з особисто з Путіним.

За часів Меркель, попри численні заяви про необхідність зберегти транзитний потенціал України в разі добудови "Північного потоку-2", уряд Німеччини підготував лише варіанти компенсації, якщо наша країна позбудеться транзиту.

Показово, що після виборів в Німеччині, як до Бундестагу, так і канцлера країни, які відбулися восени 2021 року, позиція країни не лише щодо "Північного потоку-2", а й взагалі до залежності від Росії у поставках енергоносіїв, почала одразу суттєво змінюватися.

Більше того, виявилося, що за часів Меркель німецькі НПЗ виявилися фактично "окуповані" російським бізнесом, що додатково відрізало шлях цій країні приймати незалежні рішення в енергетичній сфері.