UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація на валютному ринку: Гетманцев зробив прогноз

За його словами, ситуація на ринку залишиться «відносно стійкою і контрольованою».  

Ситуація на валютному ринку наразі залишаться стабільною. Негативні очікування щодо відв’язки від фіксованого курсу не справдились. В середньому гривня незначно укріпилась у жовтні - листопаді і незначно послабиться у грудні, у межах +1/-1% від фіксованого курсу, що діяв до 2 жовтня. Про це написав в соцмережах голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Що далі? Ніколи не даю прогнози по валютному курсу. Для читачів раджу відслідковувати базові макро-показники (інфляція, стан платіжного балансу, виконання бюджету)… Інформаційний фон для гривні, насамперед у частині зовнішнього фінансування, зараз дійсно є не найкращим. Утім якщо дивитись в «корінь», то ми бачимо, що інфляція уповільнилась з 26% рік тому до майже 5% зараз. Позитивне сальдо платіжного балансу і міжнародні резерви знаходяться на історично рекордних значеннях. Банківська система є стійкою. Доходність по активам в гривні – приваблива», - вважає він.

За його словами, НБУ реалізує послідовну валютну політику, в рамках якої варто розраховувати на подальше пом’якшення валютних обмежень і збільшення гнучкості курсу.

«Звісно ризик №1, повнота і частота зовнішнього фінансування у наступному році, залишається у фокусі уваги. Утім, як кажуть «ще не вечір», і впевнений ми матимемо очікувані позитивні новини від партнерів якщо не на цьому тижні, то найближчим часом. У будь-якому випадку бюджет має запас ліквідності і частину підтвердженого зовнішнього фінансування. Бюджетне фінансування оборони і соціальної сфери точно не зупиниться з 1 січня. Ситуація на валютному ринку також залишатиметься відносно стійкою і контрольованою», - додав він.

Нагадаємо, що Правління Національного банку сьогодні, 14 грудня, ухвалило рішення щодо зниження облікової ставки з 16% до 15%. Це також свідчить про відносну стабільність на валютному ринку.