UA / RU
Підтримати ZN.ua

Система ProZorro стала обов'язковою до використання по всій Україні

Електронна система держзакупівель стала обов'язковою для місцевих органів влади, комунальних підприємств та інших організацій, які використовують кошти платників податків.

Публічні закупівлі через систему ProZorro з 1 серпня стали обов'язковими до використання по всій Україні.

"З 1 серпня 2016 року в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro. З квітня всі свої надпорогові тендери (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов'язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства і ніші організації, які використовують кошти платників податків", - повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ).

Разом з тим, у МЕРТ наголосили, що використання ProZorro для закупівель вартістю до 200 тис. грн на товари і послуги і до 1,5 млн грн на роботи (допороговий рівень) є добровільним, але дуже бажаним.

Як наголошується, досвід першої хвилі переходу в ProZorro доводить, що жодних перешкод чи труднощів із впровадженням електронної системи для замовників немає. Навпаки, використання ProZorro значно спрощує для них процедури закупівель і дозволяє заощаджувати.

1 червня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що керівники державних органів, що не здійснять переходу на систему публічних електронних закупівель ProZorro до 1 серпня 2016 року, будуть звільнені.

У січні 2016 року Арсеній Яценюк, який тоді очолював уряд, повідомив, що подальше впровадження системи електронних закупівель Prozorro у 2016 році дозволить заощадити 5 мільярдів гривень, у наступні роки економічний ефект системи зросте в кілька разів.