UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія позичить Україні €500 млн на розвиток «Укрзалізниці»

Допомога передбачає будівництво в Україні філіалу швейцарського заводу Stadler

Швейцарія позичить «Укрзалізниці» 500 мільйонів євро на оновлення залізничного транспорту. Відповідний меморандум про старт експортного фінансування підписаний в Офісі президента України 27 серпня між Міністерством інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця», компанією Stadler і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV.

«Уперше за роки незалежності Україна залучає експортне фінансування зі Швейцарії на державному рівні. Це відкриває значні можливості у напрямі оновлення рухомого складу Укрзалізниці», — йдеться на сайті уряду. 

Меморандум передбачає:

«Нам потрібен сучасний світовий досвід, технології та реальні потужності, які б змогли не у далекій перспективі, а вже за 2-3 роки запустити нові приміські маршрути City Express у Києві, Харкові та Дніпрі. Тому ми вітаємо компанію Stadler в Україні — це значно посилить конкуренцію та якість послуг на українському ринку», — сказав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Раніше цього місяця «Укрзалізниця» уклала договір з німецьким залізничним оператором Deutsche Bahn для посилення управління пасажирськими перевезеннями. Якщо етап консультацій відбудеться успішно, у 2022 році управління «Укрзалізницею» візьмуть на себе менеджери Deutsche Bahn.