UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шрі-Ланка купуватиме нафту і зерно у РФ, щоб упоратися з власною кризою

Шрі-Ланка буде змушена купувати більше нафти у Росії, оскільки відчайдушно шукає паливо в умовах безпрецедентної економічної кризи, заявив нещодавно призначений прем'єр-міністр острівної держави.

Прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінге сказав, що спочатку він звернеться до інших джерел, але готовий купувати більше нафти у Москви.

В широкому інтерв'ю агентству Ассошіейтед Прес Вікремесінге також заявив, що він готовий прийняти більше фінансової допомоги від Китаю, незважаючи на борг його країни, що зростає. І хоча він визнав, що Шрі-Ланка перебуває у скрутному становищі "з власної вини", він сказав, що війна в Україні посилює ситуацію і що гостра нестача продовольства може тривати до 2024 року. Він сказав, що Росія також запропонувала Шрі-Ланці пшеницю.

Читайте також: Насуваються відразу кілька продовольчих криз - ООН

Вікремесінге, який також є міністром фінансів Шрі-Ланки призначений на свою посаду президентом республіки Готабай Раджапаксою для вирішення економічної кризи, яка майже спустошила валютні резерви країни. Вікремесінг був приведений до присяги після того, як кілька днів бурхливих протестів минулого місяця змусили його попередника, брата президента Раджапакси Махінду Раджапаксу, піти у відставку і сховатися від розлючених натовпів на військово-морській базі.

Читайте також: Байден прагне розширити антипутінську коаліцію, але зустрічає опір – NYT

Адміністрація президента США Джо Байдена з наростаючою наполегливістю намагається вмовити або переконати країни приєднатися антиросійським санкціям, щоб ще більше ізолювати Росію і досягти рішучого завершення війни. Проте, досі мало хто з них відгукнувся на ці заклики. Зокрема, Індія нарощує закупівлі дешевої російської нафти, зокрема й для реекспорту до країн, які приєдналися до санкцій проти РФ.