UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль спростував інформацію про доручення РНБО щодо віялових відключень електроенергії

За його словами, графік віялових відключень електроенергії не розробляється.

Уряд не отримував від Ради національної безпеки та оборони доручення щодо створення графіку віялових відключень електроенергії в Україні. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигальво під час години запитань до уряду у Верховній Раді у п'ятницю, 5 листопада.

"Жодних доручень Ради національної безпеки та оборони України з розробки будь-яких графіків віялових відключень електроенергії, звичайно, не було. Їх немає", – сказав він.

Депутати поставили питання, спираючись на інформацію у ЗМІ. Мовляв, в Україні дуже ймовірні віялові відключення електроенергії. Через що, серед іншого, РНБО може скликати засідання для обговорення цього питання.

Читайте також: З Білорусі не було імпортовано жодного кіловату електроенергії — міністр енергетики

Також міністр енергетики Герман Галущенко під час години запитань до уряду у ВР заявив, що жодного кіловату імпорту електроенергії в Україну не надійшло. Мабуть він забув, що днями імпорт із Білорусі таки був. 2 листопада Білорусь поставила електроенергію до енергосистеми України потужністю 500 МВт. Про це стало відомо із повідомлення Міністерства енергетики Республіки Білорусь.

Джерела   DT.UA   підтвердили, що електроенергію було надано Україні, через одночасний аварійний ремонт одразу трьох енергоблоків ДПЕК, який можна розцінювати як своєрідний спосіб компанії заощадити вугілля в умовах дефіциту. Нагадаємо, станом на кінець жовтня на складах українських ТЕС та ТЕЦ накопиченого вугілля було вчетверо менше від планової кількості.   Вартість поставленої з Білорусі електроенергії склала 80 доларів за МВт-годину, тобто на 30% дешевше, ніж дійсна ринкова ціна на внутрішньому українському ринку.

В "Укренерго" повідомили, що   Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону щодо аукціонів на імпорт електроенергії   з Білорусі та РФ у листопаді. Тим самим суд скасував попереднє рішення суду за позовом "ДТЕК Західенерго", яким було заблоковано аукціони.