UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шлапак попросив у Світового банку грошей на зміцнення кордону з Росією

Українська сторона пропонує створити спеціальний фонд, участь у якому може взяти Світовий банк.

Міністр фінансів України Олександр Шлапак запропонував Світовому банку взяти участь у відновленні інфраструктури Донбасу, а також реалізації проекту по захисту кордону "Стіна". Про це він сказав в ході зустрічі з віце-президентом Світового банку по регіону Європи та Центральної Азії Лорою Так.

"Ми зараз почали амбітний проект "Стіна", в рамках якого вздовж усього кордону з Росією і тепер по всій кордоні між нашими російськими військами і військами будуть спеціальні зміцнення і межа. Крім того, нам потрібні кошти на оновлення інфраструктури - це школи, лікарні, транспортна структура, енергетична. На все це потрібні кошти", - заявив Шлапак.

Міністр розповів, що планується створити фонд і запросити партнерів допомогти відновити нормальне життя для людей, які постраждали у війні.

Читайте також: Україна попросить у Європи грошей на зміцнення кордону з Росією

Лора Так підтримала пропозицію міністра. Разом з тим, вона зазначила, що спочатку необхідно провести спільну оцінку тих збитків, які зазнала територія.

"Перша місія, яка буде проводити оцінку, приїде в кінці місяця. Це буде загальна оцінка ООН, ЄС і Світового банку. Необхідно визначити збитки, втрати і вартість реконструкції. Ідея полягає в тому, щоб ідентифікувати пріоритетні зони та сектори. Ми вже працюємо з ООН і Євросоюзом щодо визначення вартості потреб біженців", - зазначила Лора Так.

Нагадаємо, на будівництво оборонних укріплень на кордоні з Росією (проект "Стіна") передбачені кошти як з держбюджету, так і позабюджетні. Планується також залучати міжнародну технічну допомогу.

Кабінет міністрів вже виділив перші 100 млн грн на проект.

Проект "Стіна" передбачає, що, в першу чергу, вздовж лінії державного кордону буде виритий рів, через який не зможе переїхати транспортний засіб. За ровом буде прокладений вал з двох рівнів - земляного та бетонного. За валом буде визначена контрольно-світлова смуга, яка буде фіксувати всі факти порушення держкордону. Потім будуть встановлені різні види систем, прилади спостереження, нічного бачення. !zn