UA / RU
Підтримати ZN.ua

Shell відмовиться від проекту розробки нафтоносних пісків у Канаді і спише $ 2 млрд

В Shell вирішили, що для проекту "немає місця" в нинішньому портфелі компанії.

Британсько-нідерландська Royal Dutch Shell повідомила, що відмовляється від плану розробки нафтоносних пісків району Carmon Creek в канадській провінції Альберта і спише $ 2 млрд.

Shell оголосила про запуск цього проекту в жовтні 2013 р. В березні поточного року компанія заявила про його перегляд, для того щоб скористатися спадом на ринку для оптимізації проекту і проведення повторних тендерів за деякими контрактами", - наголошується в повідомленні.

"Після ретельного аналізу можливих варіантів, нового підрахунку витрат і пріоритетів для капзатрат компанії Shell вважає, що для проекту немає місця в нинішньому портфелі компанії. Це рішення відображає поточні невизначеності, включаючи відсутність інфраструктури для транспортування канадської нафти на світові сировинні ринки", - йдеться в прес-релізі.

Shell буде розглядати різні варіанти майбутнього Carmon Creek, який на 100% належить компанії.

Запланована потужність проекту становила 80 000 барелів на добу. Почати видобуток спочатку передбачалося в 2017 р., але навесні цього року дата запуску була зрушена на 2019 р. Списання, пов'язані з Carmon Creek, будуть включені в звітність за III квартал, яку Shell планує опублікувати на цьому тижні.

Shell ще в лютому відмовилася від проекту Pierre River в Альберті, який передбачав видобуток 200 000 барелів нафти на добу з бітумінозних пісків.

Напередодні також стало відомо про те, що Shell остаточно вийшла з сланцевого проекту на сході України як пояснив глава Міненерго Володимир Демчишин, компанія ще півроку тому заявила, що їй "ці роботи нецікаві".