UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що робити підприємцям, у яких немає можливості евакуювати бізнес з окупації: поради

Перша порада - якомога довше уникати контактів з окупаційною владою. 

Українським підприємцям, які перебувають в окупації та не мають можливості релокувати свій бізнес, доводиться працювати на межі українського законодавства й окупаційних правил. Як поводитися в таких небезпечних умовах, пояснюється у статті Єви Юрченко «Як бізнесмену в окупації не перетворитися на колаборанта». 

Зокрема, директор Центру аналізу та стратегій, економіст Ігор Чаленко радить окупованому бізнесу уникати офіційного переоформлення: «Особливо зараз, коли ми бачимо кроки з деокупації територій, та, якщо можливо, перейти працювати в тінь, як робила частина донецьких підприємців у 2014–2015 роках, або ж повністю законсервувати роботу на кілька місяців, аргументуючи таке рішення відсутністю необхідного матеріалу чи інвентаризацією».

Тим власникам бізнесів, у яких немає фінансової можливості зупинити роботу, варто розробити план дій, аби мінімізувати ризики потрапляння до списку колаборантів:

Читайте також: Податкова реформа 10-10-10: бізнес відреагував на плани ОП та Мінекономіки

«На восьмому році війни, коли окуповані РФ території переходять у статус деокупованих, Україна досі не визначила чітку державну позицію стосовно поведінки людей, що мешкають в окупації. Саме відсутність офіційної позиції держави по відношенню до тих, хто виживає й тих, хто шукає місце в рядах колаборантів, працює на руку окупантам», - наголошується у статті. 

Раніше ми публікували список сфер бізнесу, в яких можна уникнути покарання за вимушену співпрацю з окупантами.