UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що буде з цінами на продукти восени: думка експерта

Через війну ціни будуть зростати й далі.  

В Україні продовжують зростати ціни. За даними Держстату, лише за останній місяць значно подорожчала картопля, морква, гречка, свинина та курка та інші популярні продукти харчування.

Читайте також: Ціни на бензин та дизель: для автомобілістів є привід для радості

Як заявив заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі «Україна» – «Укрінформ», до зростання цін на продукти харчування призвели інфляція, руйнування логістичних ланцюгів та підвищення вартості пального.

«За період активних бойових дій ми побачили фактичне зростання цін на 20%, а по деяких продуктах – до 30%», – нагадав він.

Восени зростання цін тільки продовжиться, бо до всіх вищезгаданих факторів додається ще один  – ціна на енергоносії. Тому вже в жовтні ціна на овочі може бути на 20–30% вище за нинішню.

«Зараз овочі значно дешевші, ніж були у червні, тому що, наприклад, з'явилась велика кількість огірків та помідорів з відкритого ґрунту. Але у жовтні ціна може зрости на 20-30%, тому що овочі будуть зберігати у холодильних камерах, які працюють на електроенергії. Ці затрати будуть закладатися у ціну кінцевого продукту», – пояснив він.

Також, за прогнозами експерта, в цей же період може зрости ціна на хліб, через те, що аграрний експорт був відновлений і вартість зерна на внутрішньому ринку може збільшитись.