UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шантаж російського газового гіганта не вдався: Новатек доведеться забиратися з Польщі

Два тижні тому Новатек намагався повернутися на ринок Польщі, мотивуючи це техногенною небезпекою.

Польська "дочка" найбільшої приватної газової компанії в Росії "Новатек" оголосила форс-мажор і неможливість виконувати зобов'язання за контрактами на невизначений термін. Про це повідомляється на сайті компанії.

"У зв'язку з настанням форс-мажорних обставин, Новатек не може виконати свої договірні зобов'язання.", - йдеться в повідомленні.

Як випливає з роз'яснення, форс-мажор настав внаслідок санкцій, застосованих Європейським Союзом проти Росії, й під які потрапили активи Новатек у Польщі.

Нагадаємо, два тижні тому російська компанія спробувала вдатися до шантажу, метою якого була, ймовірно, спроба примусити польську владу повернути Новатек на ринок Польщі.

На сайті польського підрозділу Новатек з'явилося попередження, що у Польщі можуть вибухнути 500 залізничних вагонів, завантажених зрідженим газом, які належать Новатек.

"У зв'язку з фізико-хімічними властивостями газу ЗВГ, у разі більш тривалої стоянки цих вагонів на коліях, підвищення зовнішньої температури, а отже, і підвищення тиску газу у вагонах, можливий мимовільний викид газу в атмосферу", - йшлося в заяві.

Компанія не роз'яснила, як зазначені вагони з газом, який виявився незатребуваним споживачами, опинилися в Польщі.

Водночас Новатек вимагала, аби не стався вибух, доставити ці вагони із газом на вантажні термінали. Звідки, вочевидь, газ мав бути спрямований польським споживачам.

"Газ, що міститься у вищезгаданих залізничних автоцистернах, повинен був опосередковано йти на автозаправні станції по всій Польщі та газові балони, що використовуються в багатьох польських домогосподарствах, оскільки Novatek Green Energy є одним з ключових постачальників автогазу в Польщі і має один з найбільших заводів з розливу газу в балонах потужністю 300 000 балонів на місяць", - йшлося в повідомленні Новатек.

При цьому самі вантажні термінали, як випливало з повідомлення Новатек, теж перебували у небезпеці й потребували підтримки фахівців компанії.

"Компанія створила та впровадила низку процедур, дотримання яких у нинішньому правовому статусі, після введення санкцій та низки обмежень, що випливають з них, не в змозі реалізувати. Це стосується, зокрема, забезпечення безпеки на двох терміналах перевалки зрідженого газу компанії. Вони є об'єктами високого ризику через накопичений газ, і в результаті ризики виникають у тому числі від позбавлення їх доступу до електроенергії", - попереджали в Новатек.

Проте, як можна зрозуміти з повідомлення про форс-мажорні обставини, польська влада не відреагувала на указані попередження щодо вибуху вагонів, і не надала дозвіл Новатек продовжувати діяльність на території країни.