UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шановні колеги на Банковій, не робіть дурниць, не руйнуйте регіональну політику! — Олександр Слобожан

"У місцевих бюджетів хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі. Говорять, що тиску на мера Києва немає... Але ці дії центру – приклад тиску на всіх голів громад України".

Виконуючий директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан заявив, що регіональні ЗМІ вже наповнені обуренням місцевих керівників щодо спроби забрати у місцевих бюджетів 5% тютюнового акцизу. Про це він написаю на своїй сторінці у Facebook. 

12 травня уряд ухвалив проект змін до Податкового кодексу, яким збираються передати збір цього податку з роздрібної торгівлі до оптовиків/виробників тютюнових виробів.

За інформацією Слобожана, зміни пролобійював один з тютюнових монополістів.

«Мерів можна зрозуміти. Місцеві бюджети ще не скоро оговтаються від локдаунів, від закриття малого та середнього бізнесу! А центральна влада знову намагається забрати в них кошти! Говорять, що тиску на мера Києва немає... Але ці дії центру – приклад тиску на всіх голів громад України», - зазначив він.

При цьому він звернувся до голови ОП Кирило Тимошенко, якій опікується регіональною політикою.

«Смішно! Хіба можна недоліки роботи податкових та правоохоронних органів розв’язувати таким чином? Це як лікувати мігрень відрубуванням голови! В результаті і держава може не отримати гроші, і місцеві бюджети втратять відчутні для себе надходження. Минулого року від акцизу на роздрібну торгівлю тютюновими виробами місцеві бюджети отримали 2,4 млрд грн. В цьому планується 2,9 млрд грн. Для держбюджету – це копійки, а на місцях – великі кошти!», - констатував Слобожан.

Нагадаємо, що главою АМУ є мер Києва Віталій Кличко. Весь тиждень атаки Банкової і силовиків на команду Кличка, АМУ ніяк публічно не коментувала те, що відбувається. Це стосується як виконавчої дирекції Асоціації, так і її членів - мерів міст.

Читайте також: У Раду внесли законопроєкт про місцевий референдум

Як зазначив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан у своєму інтервью для ZN.UA: «Перед президентом розігрують ілюзію хорошої комунікації з місцевим самоврядуванням».