UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сфера гостинності та креативних індустрій в Україні недоотримала у 2020 році понад 83 млрд грн

Збитки відбулися через пандемію.

Підприємства України, що працюють в сфері гостинності і креативних індустрій, за дев'ять місяців 2020 року недоотримали понад 83 млрд гривень через пандемію коронавірусу.

Про це повідомив координатор робочої групи з розробки Національної економічної стратегії до 2030 року, Кирило Криволап, пише Інтерфакс-Україна.

"Це фактично ті цифри, які складають наші втрати ВВП минулого року через вплив коронакризи", - заявив Криволап на публічному обговоренні проєкту Національної економічної стратегії-2030.

За одні вихідні втрати цих галузей можуть становити до півтора мільйона гривень.

"У цьому секторі під загрозою може бути близько 100 тисяч робочих місць, в тому числі 50 тисяч самозайнятих працівників", - зазначив економіст.

Відновлення цих галузей відбувається повільно через міграцію робочої сили в інші, більш захищені, сфери.

Раніше повідомлялося, що з початку 2020 року Україну відвідало всього лише 2,7 млн іноземців. Тому вони витратили в нашій країні в 6,5 раза менше грошей, ніж роком раніше, повідомляє Державне агентство розвитку туризму (ГАРТ) з посиланням на дані Державної прикордонної служби.

Читайте також: Всесвітній банк прогнозує зростання світової економіки в 2021 році

За цей час туристи витратили в Україні 244 млн доларів.

Для порівняння, з січня по вересень 2019 в Україні прибуло 10,7 млн іноземців. Тоді вони залишили в країні 1, 62 млрд доларів.

Закриття кордонів також стало причиною того, що менше жителів України в цьому році подорожували за кордон. За перші дев'ять місяців 2020 року цей показник становив $3 259 млрд - це у 2,2 раза менше, ніж за аналогічний період минулого року. Більшу частину цієї суми, як повідомляють в ГАРТ, складають витрати українських заробітчан поза Україною.

Відзначається, що причиною зменшення потоку іноземців стала пандемія коронавірусу і закриття кордонів.

Також повідомлялося, що втрати бізнесу сфери культури, креативних індустрій і туризму з березня місяця склали 2% ВВП або 83 млрд грн, повідомив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він прогнозує, що в такій ситуації сфера культури й туризму втратить протягом 5 років 10% ВВП.

За його словами, з березня турпотік в Україні впав на 75%, в результаті чого галузь втрачає цілому 1 045, 66 млн. грн за вихідні.

"Падіння середньої завантаженості готелів з 50% до 20%. Середні втрати доходу за 1 вікенд - 119,77 млн. грн", - зазначив Ткаченко.

Кінотеатри, за його словами, втратили 39% відвідувачів, а середні втрати доходу за одні вихідні - 17,13 млн. грн.

"Культура і креативні індустрії - втрата 50% доходу через обмеження на проведення заходів і вхід в установи, втрата платоспроможності. Середні втрати доходу за 1 вікенд - 324,16 млн. грн", - пише міністр.