UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезон кавунів розпочався: скільки вони коштують цього літа

Кавуни продають дорожче, ніж торік.  

В Україні цього тижня почали відвантажувати перші великі партії кавунів з місцевих господарств. Сезон стартував на два тижні раніше, ніж у 2022 році. Аналітики проєкту East Fruit розповіли, як змінилися ціни на кавуни.

Експерти пояснили, що поставки перших партій кавунів з українських господарств ведуться за вищими цінами, ніж рік тому.

Читайте також: Ціни на фрукти та овочі: чи зростуть вони після затоплення Херсонщини

Так, станом на 25 липня, кавуни подають по 18-27 грн/кг ($0,49-0,74/кг), що в середньому на 59% дорожче, ніж на перші партії цих баштанних минулого року.

Ключові гравці ринку зазначили, що вищі ціни на місцеві кавуни поточного року зумовлені насамперед відсутністю поставок цієї продукції з Херсонської області, яка, по суті, є лідером з їх вирощування.

Виробники наголосили, що на початку серпня почнеться більш масовий продаж кавунів. Вони не виключають різкого зниження ціни на кавуни найближчим часом, оскільки буде збільшення пропозиції на ринку цієї продукції з місцевих господарств.

Раніше завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Інна Сало розповіла, що через знищення Каховської гідроелектростанції на ринку будуть здебільшого імпортні кавуни.