UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезон абрикосів стартував: яким буде врожай в Україні

Цього року сезон розпочався на два тижні пізніше, ніж у 2022 році.

В Україні цього тижня виробники розпочали продаж перших партій абрикоса. Ціна на цей фрукт у 2023 році в середньому на 33% нижче, ніж торік. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Експерти зазначили, що за даними щоденного моніторингу проєкту, врожай абрикоса в Україні поточного року буде найнижчим за останні п'ять років. Багато садівників повідомляють про втрату врожаю в цьому сегменті від 50% до 80%.

Читайте також: Ціни на фрукти та овочі: чи зростуть вони після затоплення Херсонщини

Виробники пояснили, що це поки що на цінах це ніяк не позначилося. Попит на продукцію є доволі низький, хоча ціни на перші партії абрикоса навіть нижчі, ніж торік.

Станом на 28 червня, абрикос до продажу пропонується невеликими партіями по 50-60 грн/кг ($1,37-1,64/кг), що в середньому на 33% дешевше, ніж на перші партії цих кісточкових роком раніше.

Аналітики зазначили, що оптові компанії та роздрібні мережі зараз працюють здебільшого з імпортною продукцією, яка зараз пропонується на внутрішньому ринку у великій кількості.

«Місцеві абрикоси пропонується в дуже маленькому обсязі, плоди, як правило, невеликого калібру і часто пошкоджені різними захворюваннями, що помітно скорочує термін їх реалізації», – йдеться у повідомленні.

Тому багато роздрібних мереж цього сезону взагалі не розглядають українських фермерів як постачальників цих кісточкових, акцент робитиметься тільки на імпортну продукцію.

Раніше ми писали, що в Україні знизилася ціна на черешню.