UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезон абрикосів розпочався: скільки вони коштують

Відповідь дали аналітики.

В Україні цього тижня на ринку з'явилися перші партії абрикоса з місцевих господарств. Але виробники фіксують зниження врожайності цих фруктів через весняні заморозки. Аналітики проєкту EastFruit розповіли, скільки коштують абрикоси.

Експерти пояснили, що цієї весни настання ранньої та сонячної погоди призвело до того, що фруктові сади на півдні України зацвіли в середньому на два тижні раніше від визначених термінів. Тому заморозки у травні стали згубними для врожаю кісточкових.

Читайте також: Ціновий стрибок: в Україні подорожчала полуниця

Аграрії зазначили, що сприятливі погодні умови дозволили їм цього року вийти на ринок у середньому на тиждень раніше, ніж минулого року. Але вже зараз вони висловлюють занепокоєння з приводу нового сезону.

Так, станом на 19 червня, абрикос пропонувався до продажу невеликими партіями по 35-50 грн/кг ($0,86-1,23/кг), що в середньому на 32% дешевше, ніж роком раніше.

Аналітики додали, що попри обмежену пропозицію, попит на абрикоси досить стриманий, оскільки якість фруктів часто не влаштовує покупців.

Раніше ми писали, що буде з врожаєм малини, лохини та яблук після градобою.

Нагадаємо, що т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповів, коли будуть відомі втрати ягід від заморозків.