UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ провела обшуки щодо "вугільних" схем. Розказуємо подробиці

СБУ та ОП знають про схеми «Укрвугілля».

Під час опалювального сезону що закінчується державне вугілля продавалось "наліво" і "за знижкою", поки ТЕС шукали можливостей вижити в складних умовах війни. Схема продажу виявилась настільки болючою для Офісу президента, що СБУ відкрила кримінальне провадження і на початку березня провела обшуки у низки представників Міненерго. Але публічною історія не стала. Про це пише для ZN.UA Юрій Ніколов, засновник проекту "Наші гроші", у матеріалі "Державне вугілля продавали "наліво" і "за знижкою", поки ТЕС буквально виживали".

Спрощено схема розглянемо на прикладі "Дікергоф цемент Україна". У період з кінця серпня по кінець жовтня "Дікергоф" придбав газового вугілля марки "Г" на 90 млн грн. З них 48 млн грн припало на поставки по 3700-4800 грн за тону від посередників, через які проходило і вугілля з державних шахт, не за ринковою ціною, а по 1800-4500 грн за тонну. Одним з основних посередників, що купував у державних шахт дешеве вугілля для подальшого продажу "Дікергофу" є фірма "Коал імпекс". Її власником є Григорій Котляренко, батько відомого на вугільному ринку Вадима Котляренка.

Решта поставок на "Дікергоф" йшли від інших компаній по ціні вже 5800-7100 грн, у тому числі у "Д трейдингу" Ахметова по 5900-6200 грн.

Відомо, що по завершенню періоду розпродажів вугілля "наліво", директор ДП "Укрвугілля" Віталій Зюзько звільнився з займаної посади та у січні його місце зайняв Олександр Хейло. А з посади керівника "Добропіллявугілля-видобутку" пішов Олег Водоп’янов. Його посаду у лютому зайняв Віталій Сидорченко.

За даними ZN.UA, СБУ відкрило кримінальне провадження. Бо мова ж не просто про продаж вугілля дешевше ринку, а й про те, що це вугілля не пішло державним теплоелектростанціям. На початку березня пройшли обшуки за адресами, пов’язаними з Максимом Немчиновим.

Але після обшуків правоохоронці не пішли далі – ні підозр, ні арештів.

За нашими даними, гробова мовчанка Банкової і контрольованих нею чекістів пов’язана саме з тим, що це якраз і не є історією боротьби з корупцією, а боротьбою різних груп впливу в оточенні міністра енергетики Германа Галущенка. Бенефіціаром обшуків, за нашими даними, став радник міністра Ігор Миронюк, що схотів вибити землю з-під ніг конкурента Немчінова. У Миронюка, між іншим, з міністром не лише кабінети на одному поверсі, вони ще й мають спільний знаменник у обличчі державного зрадника Андрія Деркача.