UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія вперше за багато років посіла на зовнішніх ринках 10 млрд доларів - FT

Королівство займе гроші у міжнародних банків строком на п'ять років.

Саудівська Аравія залучила 10 млрд доларів від консорціуму міжнародних банків, королівство вперше за багато років вийшло на міжнародний борговий ринок, намагаючись протистояти тому, що скорочуються доходи й запаси нафти, пише британське видання The Financial Times.

Ер-Ріяд змушений звернутися до ринку іноземному капіталу, що відкриває для країни шлях до розміщення облігацій на міжнародному борговому ринку. Кредит буде надано на п'ять років і повинен бути виданий до кінця квітня. Позику надає велика група американських, європейських, японських і китайських банків. Кредитні організації виявляли значний інтерес до операції.

Королівство таким чином намагається сповільнити скорочення міжнародних резервів. Крім того, це має знизити тиск на місцеві банки, які вже рік як знаходяться без підтримки держкомпаній і купували внутрішні облігації.

Раніше Саудівська Аравія заявила, що вона не обмежуватиме видобуток нафти, якщо на майбутній зустрічі в Досі інші виробники, включаючи Іран, не погодяться на заморозку обсягів. У свою чергу Іран відмовився брати участь у переговорах.

Як відомо, американський президент Барак Обама в середу, 20 квітня, прибуде з візитом в Ер-Ріад, де будуть обговорюватися "економічні виклики", з якими країни регіону стикаються з-за падіння цін на нафту на світових ринках, і "можлива реакція з боку цих країн. Варто відзначити, що напередодні цієї поїздки США зняли з Саудівської Аравії звинувачення в причетності до терактів 11 вересня 2001 року. Комісія 11 вересня" опублікувала доповідь, в якій немає доказів того, що уряд Саудівської Аравії або хтось з саудівських високопоставлених представників підтримував змовників. А трохи раніше Влада Саудівської Аравії пригрозили адміністрації президента США Барака Обами розпродати свої американські активи на суму близько $ 750 млрд у разі, якщо Конгрес схвалив проект, який дозволяє притягати до суду саудівський уряд за причетність до терактів 11 вересня.