UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія погрожує ОПЕК+ обвалити ціни на нафту – WSJ

Ціни можуть впасти до 50 доларів. 

Міністр енергетики Саудівської Аравії звернувся до країн-членів ОПЕК+, куди входить Росія, з заявою в якій йдеться, що ціни на нафту можуть впасти до $50 за барель, якщо учасники організації й надалі будуть порушувати домовленості відносно обмежень на виробництво. Про це повідомили представники ОПЕК, пише The Wall Streer Journal.

Інші виробники вже оцінили цю заяву як завуальовану загрозу від Саудівської Аравії - королівство готове розпочати цінову війну, щоб зберегти свою частку ринку, якщо інші країни не дотримуватимуться домовленостей ОПЕК+.

Ключові члени альянсу, до якого входять Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та їхні союзники, планують обговорити можливість пом'якшення обмежень на виробництво в грудні під час онлайн-зустрічі в середу.

Конфлікт між Іраном та Ізраїлем може перекрити експорт нафти з Перської затоки, який проходить через Ормузьку протоку, що межує з Іраном. Це повинне штовхати ціни вгору. Однак напруженість між країнами триває вже кілька місяців, а ціни залишаються стабільними. Це частково пов’язано з тим, що інші члени картелю не дотримувалися планів щодо обмеження виробництва більшу частину цього року.

Під час телефонної конференції минулого тижня міністр енергетики Саудівської Аравії, принц Абдельазіз бін Салман, попередив інших виробників, що ціни можуть впасти до $50 за барель, якщо вони не виконають погоджені скорочення виробництва.

Читайте також: Гроші на війну в РФ: ОПЕК покращив прогноз попиту на нафту

Зі слів учасників ОПЕК, які були присутні під час заяви міністра, він наголосив на Іраку, який у серпні перевищив квоти на 400 тисяч барелів на день, та Казахстані, який планує збільшити виробництво завдяки відновленню роботи нафтового родовища Тенгіз з видобутком у 720 тисяч барелів на день.

Повідомлялось, що постачання російської сирої нафти знаходиться на максимальному рівні починаючи з кінця червня поточного року. Щотижневі вантажоперевезення зросли приблизно на 850 000 барелів на день.