UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції проти Росії: які плани у Заходу та настрої в РФ

На Заході продовжується робота над сьомим пакетом санкцій.

На початку запровадження санкцій основною метою було послабити РФ до рівня «контрольована». Не було на меті її розвалити, оскільки контролювати тоді неможливо. А контролювати треба хоча б тому, що в РФ багато ресурсів (нафта, газ тощо), і добре б ними користуватися.

Найяскравіше за останній тиждень

Як справляється російська економіка?

«Нам потрібна ринкова економіка, нам потрібна вільна, відкрита ринкова економіка… Уявіть на секунду, що буде з нами, якщо раптом зникне експорт та імпорт. Ми зупинимося, просто фізично зупинимося, їсти нічого», - заявив бізнесмен.

У цілому нині відчувається якесь затишшя навколо запровадження нових санкцій. Чому? І тут є два варіанти відповіді:

Перший. Європа та США «вперлися в стелю» зі своїми санкціями і не знають, що буде в наступному пакеті. Хоча спочатку в планах було, щоб кожен наступний пакет санкцій був більшим. Це для того, щоб РФ мала час «одуматися» і піти на поступки.

Читайте також: Шольц: «Санкції проти РФ збережуться до «справедливої угоди» з Україною»

Другий. Настав новий етап у санкційному процесі. Почалася диверсифікація європейського ринку газу (нафти тощо), щоб витіснити російські компанії на користь гравців, які ближче до Заходу. При цьому в ЄС готові переплачувати енергоносій та інші ресурси. До речі, ЄС, Ізраїль та Єгипет підписали угоду про постачання ізраїльського газу до країн ЄС через єгипетські термінали.