UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції через війну РФ в Україні торкнулися понад 900 українських компаній

Під прямими санкціями перебувають 29 компаній з України.

За час повномасштабної війни Росії в Україні санкції зачепили понад 900 українських компаній в Україні, повідомляє YouControl за результатами аналізу списків санкцій семи країн.

У компанії зазначають, що всього було 1895 записів про санкції щодо 919 компаній в Україні. Хоча під прямі обмеження потрапили лише 29 українських підприємств. Різниця в даних пояснюється тим, що аналітики перевірили не лише компанії, які потрапили до списків, а й зв'язки бізнесу із підсанкціонованими юридичними та фізичними особами.

Майже 26% компаній із загальної кількості зареєстровано у Києві, 18,5% – у Криму, трохи більше 17% – у Донецькій області, а 11% – у Луганській.

За сферами діяльності ці підприємства працюють, зокрема, у таких напрямках:

У той же час 303 компанії, яким оголошено повідомлення про санкції за рік повномасштабної війни, входять до складу 63 фінансово-промислових груп (ФПГ). Найбільша кількість компаній (39) належить до групи сім'ї екс-міністра оборони України Павла Лебедєва.

Групі Віктора Медведчука належать 29 компаній. А 21 компанія із санкційними записами входить до складу російського машинобудівного холдингу Група ГМС, контрольованого Германом Цоєм та Володимиром Лук'яненком.

Читайте також: США запровадили санкції проти компаній, пов'язаних із Прігожиним 

Ще 15 компаній відносяться до VS Energy, яку ЗМІ пов'язують із російськими олігархами Олександром Бабаковом, Михайлом Воєводіним та Євгеном Гінером.