UA / RU
Підтримати ZN.ua

Самосанкції "Газпрому" та санкції США проти РФ - ВВС

Переможні реляції не дуже стикуються з реаліями економіки РФ.

У першій половині вересня, після повної зупинки "Північного потоку", "Газпром" видобував та експортував до країн далекого зарубіжжя на 38% та 64% менше, ніж у 2021 відповідно. Це випливає з даних, опублікованих самим Газпромом, повідомляє Бі-бі-сі.

Приблизно половина повідомлення "Газпрому" про ці результати присвячена розповіді про європейські сховища, газу в яких на всю зиму не вистачить.

Читайте також: Норвегія збільшить видобуток газу, щоб стабілізувати паливний ринок у ЄС

Бюджетний процес у РФ цього року особливо складний, оскільки економіка переживає кризу, спровоковану нападом Росії на Україну та санкціями.

З одного боку, у такій ситуації владі треба підвищувати витрати бюджету та підтримувати економіку та населення. З іншого боку, доходи бюджету неминуче будуть падати, зокрема, через нафтове ембарго та скорочення постачання газу.

Крім того, на російський бюджет лягає навантаження, безпосередньо пов'язане з війною.

Нагадаємо, США ввели нові санкції проти Росії. Здебільшого вони стосуються російських чиновників та їхніх родичів.

У списках санкцій також опинився голова правління Національної системи платіжних карток (НСПК) Володимир Комлєв і кілька глав різних фінансових інститутів Росії. НСПК - це структура розробляла та впроваджувала платіжну систему "Мир", завдяки якій в Росії після відходу Visa і MasterCard працюють банківські картки.

Нагадаємо також, що російська влада намагається домовитися з іншими країнами про впровадження системи “Мир” – на це йдуть в основному країни, куди їдуть російські туристи. Проте Мінфін США у четвер пригрозив вторинними санкціями іноземним фінансовим організаціям, які співпрацюють із НСПК та російською платіжною системою.

Напередодні з'явилися повідомлення, що “Мир” перестали приймати у турецьких готелях із посиланнями на вказівки центробанку Туреччини.