UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сайт АрселорМіттал "лежить" після повідомлення про блокування рахунків прокуратурою

Підприємство вважає, що здійснюється політичний тиск на іноземного інвестора.

Сайт одного з найбільших виробників сталевого прокату в Україні - компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг", "упав" після повідомлення підприємства про те, що кошти на рахунках заблокували Офіс генерального прокурора спільно із Шевченківським судом міста Київ. При заході на сайт, висвічується повідомлення, що сайт недоступний.

Кількома годинами раніше пресслужба підприємства розіслала пресреліз, в якому зазначала, що блокування коштів відбулось через звернення представників Офісу генпрокурора до українських банків з вимогою виконати ухвалені 30 листопада 2021 року рішення суду щодо накладення арештів на рахунки підприємства у рамках розслідування щодо рентних платежів.

Підприємство вважає ці звинувачення безпідставними та політичним тиском на іноземного інвестора.

"Ці звинувачення та арешт рахунків не мають під собою підстав, і ми захищатимемо законні інтереси нашого бізнесу, а також наших численних співробітників, постачальників та партнерів», - йдеться в повідомленні "АрселорМіттал Кривий Ріг".

На підприємстві заявляють, що 4 листопада Окружний адміністративний суд підтримав позицію "АрселорМіттал Кривий Ріг" і відхилив позов Державної податкової служби.

А вже 17 листопада Генеральна прокуратура та СБУ порушили кримінальну справу проти одного з керівників "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"Окружний суд виніс рішення на користь АрселорМіттал. І поки адміністративний позов податківців перебуває на розгляді, Генеральна прокуратура вжила агресивних заходів проти компанії, що суперечить букві та духу закону", - зазначив заступник генерального директора з адміністративних питань "АрселорМіттал Кривий Ріг" Артем Філіп'єв.

"Обурливо, що правоохоронні органи готові паралізувати роботу найбільшого гірничо-металургійного підприємства країни та поставити під загрозу понад 20 000 осіб, які не отримають свою зарплату вчасно", - додав Філіп'єв.

Чи стосується інтереси податкової та прокуратури одніє справи, в повідомленні не йдеться.

Водночас відомо про низку кримінальних проваджень, які стосуються підприємства.

Нагадаємо, у листопаді 2021 року СБУ та Офіс генерального прокурора повідомили про підозру у навмисному ухиленні від сплати близько 2,2 млрд грн податків фінансовому директору "АрселорМіттал Кривий Ріг".

На початку січня 2022 року прокурор Офісу Генерального прокурора наклав арешт на безготівкові кошти на окремих рахунках ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг". Згідно із матеріалами цього кримінального провадження, встановлено, що з арештованих рахунків не проводилися відрахування зі сплати податків, зборів та інших загальнообов’язкових платежів, а також для виплати заробітної плати.

У липні 2019 року повідомлялося, що співробітники Служби безпеки України проводили обшуки на ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (Дніпропетровська обл.). Також СБУ відкрила кримінальне провадження щодо ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення навколишнього середовища за ст. 441 Кримінального кодексу України (екоцид).