UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія збільшить імпорт молдавського вина, щоб допомогти Молдові компенсувати російське ембарго

Траян Бесеску повідомив президенту Миколі Тимофті про готовність Румунії суттєво збільшити імпорт вина та іншої молдавської продукції, внаслідок рішення Росії накласти ембарго.

Президент Румунії Траян Бесеску пообіцяв президенту Молдови Миколі Тимофті збільшити обсяги імпорту молдавського вина, повідомив на брифінгу в середу, 11 вересня прес-секретар глави Молдови Влад Цуркану.

За його словами, у зв'язку з эмбарго Росії на імпорт молдавського вина, президент Тимофті в середу в телефонній розмові зі своїм бухарестським колегою Бесеску звернувся до нього з проханням збільшити закупівлі молдавського вина Румунією.

"Траян Бесеску повідомив президенту Миколі Тимофті про готовність Румунії суттєво збільшити імпорт вина та іншої молдавської продукції, внаслідок рішення Росії накласти ембарго. Румунський президент звернеться до уряду і спеціалізованим підприємствам. Зараз Молдова експортує в Румунію 3-5% свого вина, але її планується збільшити", - зазначив прес-секретар глави держави.

Він підтвердив думку президента Тімофті про необхідність диверсифікації молдавськими виробниками ринків збуту з традиційних - у СНД на альтернативні - в ЄС та Азії.

"До цих процесів можна було б підключити і румунських партнерів", - вважає Він.

У розмові з Бесеску була також порушена проблема якнайшвидшого будівництва газопроводу Ясси-Унгень, який би дозволив отримувати Молдові газ не тільки від російського "Газпрому".

У середу Тімофті торкнувся теми російських санкцій до молдавських виробникам і на зустрічі з новим головою представництва Європейської комісії в Молдові Піркка Тапіола, який вручив вірчі грамоти президенту країни з приводу свого призначення.

"Європейський дипломат пообіцяв сприяння у вирішення кризової ситуації", - зазначив Цуркану.

Він повідомив, що Тимофті вважає, що "консультації з питання якості з російською стороною необхідні, однак, паралельно молдавським виробникам потрібно шукати інші ринки збуту".

Раніше президент Молдови виступив на брифінгу у своїй резиденції, назвавши дії російської сторони недружнім актом. !zn

Читайте також:

Росія ввела ембарго на постачання вина з Молдови

Росія готова знову заборонити молдавські вина

Молдова відмовилася від Митного союзу на користь зони вільної торгівлі з ЄС

Європарламент обговорить питання тиску Росії на країни Східного партнерства