UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія хоче приймати вдвічі більше українського зерна – міністр транспорту

Збільшення можливе вже «у найближчі місяці»

У найближчі місяці Румунія має намір подвоїти обсяг транзиту українського зерна до свого головного чорноморського порту Констанца до 4 мільйонів тонн на місяць, зокрема через річку Дунай, заявив міністр транспорту країни Сорін Гріндяну. 

Найнявши більше персоналу для полегшення проходження суден через Сулинський канал Дунаю і завершивши з'єднувальні інфраструктурні проекти, багато з яких фінансуються ЄС, Румунія могла б збільшити транзитні потужності, сказав Гріндяну журналістам, передає Reuters.

«Я підкреслив важливість румунських залізничних, автомобільних і морських транспортних шляхів для підтримки постійного потоку українського експорту. Це була гарна зустріч, яка допоможе нам реалізувати узгоджені заходи щодо збільшення транзитних потужностей з більш ніж два мільйони тонн на місяць на сьогодні до майже чотирьох мільйонів тонн у найближчі місяці», – сказав Гріндяну після зустрічі з представниками ЄС, США, Молдови та України у Галаці 14 серпня.

Читайте також: Росіяни бояться виходити в море, блокади дунайських портів немає – речник ВМС

Гріндяну сказав, що до кінця серпня Румунське агентство з управління Дунаєм матиме 60 лоцманів, які прийматимуть судна на вході і виході з Сулинського каналу. За його словами, проект, що фінансується ЄС, який зробить можливим нічне судноплавство по Сулині, швидше за все, буде завершений в жовтні.

«Коли всі ці інвестиції будуть зроблені і кількість лоцманів збільшиться, румунські порти Галац і Браїла автоматично будуть використовуватися разом з Рені та Ізмаїлом», – сказав Гріндяну.

Присутній на зустрічі віце-прем'єр-міністр України Олександр Кубраков заявив, що Дунай залишається «одним з ключових і привабливих логістичних маршрутів для експорту української сільськогосподарської продукції».

Україна є одним з найбільших світових експортерів зерна, а Росія атакує її сільськогосподарську та портову інфраструктуру після того, як сама вийшла з зернової угоди, що дозволяла безпечний прохід суден з зерном з українських портів.

Читайте також: Неподалік найбільшого румунського порту Констанца вибухнула морська міна – ЗМІ

До того, як Росія вийшла з зернової угоди, на дунайські порти припадало близько чверті українського експорту зерна. Зерно завантажується на баржі, відправляється вниз по річці через територіальні води Румунії, члена Європейського Союзу і НАТО, і далі з румунського чорноморського порту Констанца.

Раніше міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску заявила, що румунська влада тісно співпрацює з Україною задля прискорення транзиту зерна. Нагадаємо, що Reuters вважає російські атаки на портову інфраструктуру на Дунаї затягуванням зашморгу на зерновому секторі України.