UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Рука допомоги»: як малозабезпеченим отримати кошти на власну справу

Цю програму перезапустили на початку року.

Незважаючи на війну, в Україні діє багато державних програм, які дозволяють отримати кошти на відкриття свого бізнесу. Одна з них «Рука допомоги», яка знову почала діяти на початку 2023. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто може отримати кошти на розвиток справи та які умови їх використання.

Читайте також: єРобота: як змінилися умови отримання грантів на бізнес

Хто може отримати кошти в рамках програми «Рука допомоги»

Розраховувати на виплату може непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім’ї у разі її реєстрації як безробітної.

У 2023 році максимальний розмір допомоги становить 100 500 грн., які можна витратити на оплату витрат на закупівлю обладнання та матеріалів, необхідних для ведення бізнесу.

Нагадаємо, що малозабезпечена сім’я - сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Як отримати гроші на розвиток бізнесу

Для отримання фінансової допомоги потрібно подати до центру зайнятості, в якому особа зареєстрована як безробітна:

Рішення про надання коштів приймає спеціальна Комісія, утворена центром зайнятості. У майбутньому очікується можливість подання документів через Портал «Дія». Поки така послуга недоступна.

Якщо комісія прийняла рішення про надання фінансової допомоги:

Центр зайнятості передасть отримані документи до міжрегіонального/регіонального центру зайнятості, який здійснить оплату.

Чи потрібно повертати ці кошти

За загальним правилом отриману допомогу потрібно повернути однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення 3 років з дати її отримання (допускається дострокове повернення).

Однак від розміру отриманої допомоги потрібно відняти сплачені протягом трьох років чи на дату дострокового повернення:

Тому, наприклад, якщо особа за три роки сплатила податків та ЄСВ на суму 92 000 грн, а допомогу отримала в розмірі 95 000 грн, то виплатити потрібно буде лише 3 000 грн.

Крім того, допомога не повертається, якщо у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж 2 непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на 2 роки.

Нагадаємо, міжнародні донори активно дають грантові кошти на старт та розвиток бізнесу українцям. Зокрема, в Україні розпочав дію новий грантовий проєкт, в межах якого будуть надані безповоротні гранти для мікробізнесу. Нагадаємо, хто може взяти участь у проєкті та який розмір грантів можна отримати.