UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рудник "Суха Балка" забруднює Інгулець десятком шкідливих речовин - Держекоінспекція

Екологічне відомство готує припис руднику, який буде зобов'язаний усунути порушення, впровадити ефективні технології, аби знизити рівень мінералізації перед скиданням у водні об'єкти. 

Перевірка рудника "Суха Балка" виявила відкачування шахтних вод без належного очищення, скидання їх у ставок-накопичувач, який не має на це спецдозволу, й у підсумку - забруднення десятком шкідливих речовин річки Інгулець, яка є одним з основних джерел водопостачання Криворізького регіону. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція за підсумками позапланової перевірки підприємства, що проводилась за дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Встановлено, що підприємство здійснює відкачку шахтних вод без належного очищення. У таких стоках містяться хлориди, азот амонійний, завислі речовини, залізо, нафтопродукти, нітрати, нітрити, сульфати, феноли, фосфати, БСК5. Забруднюючі речовини негативно впливають на загальний стан річки Інгулець, яка залишається важливим джерелом питного та господарського водопостачання Криворізького регіону", - розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Також, перевіркою було встановлено, що води, які відкачує рудник, скидаються до ставка-накопичувача балки Свистунова, що знаходиться на балансі ДП "Кривбасшахтозакриття".

"У ДП "Кривбасшахтозакриття" відсутній дозвіл на спеціальне водокористування. Тож приймання шахтних вод здійснюється з порушенням", - заявили в екологічній інспекції.

Наразі Держекоінспекція готує припис підприємству щодо усунення порушень. ПрАТ "Суха Балка" буде зобов'язане впровадити ефективні технології, аби знизити рівень мінералізації перед скиданням у водні об'єкти.

Згідно з даними відкритих джерел, власником рудника "Суха Балка" у 2017 році став бізнесмен Олександр Ярославський.

У червні поточного року голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець виклав на свою сторінку у Facebook відео із заходом правоохоронців до адміністративного корпусу підприємства, та супроводив його коментарем: "Сьогоднішній ранок. ПрАТ "Суха Балка" м. Кривий Ріг. На підприємстві, на території якого не діють закони України, де демонстративно порушується трудове законодавство, де права має лише адміністрація, а працівники лише обов'язки – ранок починається зі слідчо-оперативних дій”.

Рудник "Суха Балка" - одне з провідних підприємств гірничодобувної галузі України. На руднику працює близько 3 тис. осіб.

За даними Національного депозитарію України, станом на четвертий квартал 2020 року власником підприємства залишався Олександр Ярославський, який позначений як громадянин Великобританії та нерезидент України. Ярославському безпосередньо належало 99,4193% акцій рудника.

Водночас система відкритих даних Опендатабот показує Ярославського як видаленого бенефіціарного власника з квітня 2020 року.

Про негативний вплив гірничодобувної галузі на довкілля, необоротну трансформацію довкілля у районі Великого Кривого Рогу, де за останні 140 років видобуто понад 6 млрд тонн залізорудної сировини, читайте у статті автора ZN.UA Рити Рєзнік "Збереження довкілля і здоров'я працівників — головний пріоритет сучасних технологій видобування руди".